Nieuwsbrief niet leesbaar? Ga naar https://kafkabrigade.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-stichting-kafkabrigade-februari-2022

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade februari 2022

Beste lezer,

Op 25 januari 2022 vond de online boekpresentatie plaats van Volwassen Digitale Overheid, het nieuwe boek van Arjan Widlak. Ongeveer 175 mensen waren daarbij aanwezig. Tweede Kamerleden René Peters (CDA) en Senna Maatoug (GL) namen de eerste exemplaren in ontvangst.

Parlementaire enquĂȘte naar fraudebeleid en dienstverlening van start

Op 3 februari 2022 ging de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening van start. De leden willen "als één team dit onderzoek gaan uitvoeren, los van onze politieke kleur", sprak voorzitter Belhaj tijdens de vergadering. De commissie gaat onderzoek doen naar de dienstverlening, handhaving en fraudebestrijding bij overheidsdiensten.

Eerder formuleerde de tijdelijke commissie Fraudebeleid en Dienstverlening (TCFD) een onderzoeksvoorstel. Arjan Widlak van Stichting Kafkabrigade was één van de deskundigen die daarvoor werd geraadpleegd. De Tweede Kamer stemde op dinsdag 1 februari 2022 in met dit onderzoeksvoorstel.

Lees het volledige bericht op onze homepage »

Kamer noch staatssecretaris ziet in dat Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) leidt tot uitsluiting van burgers

Begin februari debatteerde de Kamer over een wetsvoorstel dat de Landelijke aanpak adreskwaliteit (LAA) een wettelijke status moet geven. De LAA brengt gegevens van burgers samen en levert signalen van fraude aan gemeenten. Het debat, waarbij zowel de Tweede Kamer als de staatssecretaris Digitalisering kritisch waren, ging over privacy, discriminatie, algoritmen en menselijke tussenkomst. De kern van het probleem werd echter niet behandeld. Blijkbaar weet de Kamer noch de staatssecretaris hoe deze signalering uitpakt in het systeem als geheel. Het onderzoek waaraan burgers worden onderworpen werkt zelf al als een straf, ook voor degenen die onschuldig zijn.

Lees verder »

Geheime open source software

Open source licenties komen in twee smaken.Er zijn vele redenen voor de overheid om open source software te gebruiken: het maakt een open werkwijze mogelijk, evenals drempelloze samenwerking over organisatiegrenzen heen. Hierdoor associëren we open source software met transparantie, publieke beschikbaarheid, vertrouwen, en toegankelijkheid. Met deze waarden kunnen belangrijke publieke waarden in een publieke context gerealiseerd worden. De Kamerbrief “Open, tenzij” veronderstelt echter dat dit moet en spreekt over “de benodigde vertrouwelijke werkwijze van de overheid, denk aan opsporing en toezicht” als mogelijke grond om geen open source software te gebruiken. Maar de veronderstelling dat openbare publicatie verplicht is, is onjuist. Dit moet nooit.

Stichting Kafkabrigade werkt op dit moment aan een handreiking Publieke Waarden en Rechten bij het Aanbesteden van ICT, dat de opvolger moet worden van het eerder verschenen playbook. In de aanloop daarnaar verschijnt een serie artikelen over dit thema.

Lees het meest recente artikel »

OMOOC 'Open source: van ambitie naar realiteit' van start gegaan

Trailer Open source: van ambitie naar realiteit.Open source is overal, vaak zonder dat we er ons bewust van zijn. Daarom biedt het het OMOOC sinds het begin van deze maand een Massive Online Open Course aan over dit thema. De serie bestaat uit vier inzichten in de vorm van een video, die deze maand wekelijks zullen verschijnen. Alle ins en outs van open source komen aan bod.

Het OMOOC streeft ernaar om de kennis van overheidsprofessioneels rondom actuele vraagstukken te vergoten. Dit doet zij via MOOC's, die ''een frisse blik werpen op hoe het binnen het openbaar bestuur beter kan.''

Klik hier om naar deze MOOC te gaan »

Inschrijving Kafka Academy 19, 20 en 21 september 2022

Voor de vierde keer organiseert Stichting Kafkabrigade de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de burger centraal". Voor het eerst zal de masterclass niet online zijn, maar - ervan uitgaande dat dit mogelijk is - fysiek. Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger. Deelnemers aan de eerdere edities waren erg enthousiast. Zij beoordelen de kwaliteit overall van deze online edities met een 8,4. "Ik zou dit alle bestuurders, politici en ambtenaren gunnen," aldus één van de deelnemers.

Lees meer over de masterclass »

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt regelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.