Nieuwsbrief niet leesbaar? Ga naar https://kafkabrigade.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-stichting-kafkabrigade-augustus-2022

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade augustus 2022

Beste lezer,

The Algorithmic Society nu ook te verkrijgen als paperback

The Algorithmic Society cover In de publieke sector is er in toenemende mate sprake van algorithmic governance: de mens wordt in beslissingsprocessen steeds meer vervangen door algoritmes die op ondoorgrondelijke wijze te werk gaan. The Algorithmic Society duidt deze ontwikkeling, en brengt kritische en ethische kwesties die daarbij komen kijken aan de orde.

Het boek is al sinds het einde van 2020 te koop als e-book en hardback, maar sinds kort ook verkrijgbaar als paperback. Rik Peeters, directeur van de Brigada Kafka Mexico, is een van de redacteuren van het boek. Stichting Kafkabrigade heeft bijgedragen aan het vijfde hoofdstuk, welke hier te lezen is.

Bestel het boek hier »

Een functioneringsgesprek met je algoritme?

Wanneer organisaties het handelen van mensen delegeren aan software, heeft dat gevolgen voor de verantwoordelijkheidsvraag. Hoe dient het bestuursorgaan ‘corrigerend op te treden’ wanneer het niet om een (directe) menselijke fout gaat, maar om een machinegedreven fout?

Het klachtrecht kan hierbij helpen: het biedt de mogelijkheid om mensen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid wanneer algoritmes feitelijk handelen. Want als we de keuzes die een algoritme maakt slechts zien als een technische handeling, dan is dit het punt waarop verantwoordelijkheid verdwijnt en de menselijke maat verloren gaat. Widlak en Al Khatib laten zien dat er zowel een directe verantwoordelijkheid is aan te wijzen, als een indirecte verantwoordelijkheid. Zij werken dit praktisch uit, mede vanuit een onderzoek naar de wetsgeschiedenis.

Samenvatting op Researchgate met link naar artikel »

Drie dagen Volwassen Digitale Overheid op de Veluwe - schrijf je in!

Van Hotel Oranjeoord19 tot en met 21 september 2022 organiseert Stichting Kafkabrigade voor de vierde keer de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen bijeen in het centraal gelegen Hotel Oranjeoord, in de bosrijke omgeving van de Veluwe. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag en inbegrepen bij de cursusprijs. Schrijf je wel tijdig in, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Ook de maaltijden en het verblijf zijn beide inbegrepen in de cursusprijs.

Deelnemers aan de eerdere edities waren erg enthousiast. Zij beoordelen de kwaliteit overall van deze online edities met een 8,3. "Ik zou dit alle bestuurders, politici en ambtenaren gunnen", aldus één van de deelnemers.

Inschrijven en meer informatie »

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.