Masterclass Volwassen Digitale Overheid

Stichting Kafkabrigade verzorgt masterclasses en levert een bijdrage in verschillende masters en andere onderwijsprogramma's.

Masterclass: Naar een Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal

VoorbeeldcasusDe inzet van digitale technologie gebeurt meestal met het oog op kostenbesparing en efficiëntie. De consequenties gaan echter veel verder en zijn grotendeels onvoorzien en nog onbekend. We praten daarom ook wel over de digitale transformatie van de overheid, om aan te geven dat de relatie tussen burger en overheid volledig verandert. Inzicht in hoe we aan de positieve kant van deze ontwikkeling komen en waarom we regelmatig aan de negatieve kant belanden staat centraal in deze masterclass. Dit inzicht is essentieel als we de mens centraal willen zetten en zowel ruimte willen scheppen voor de menselijke maat als de nieuwe mogelijkheden willen oogsten.

Dit is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor de publieke sector op dit moment. Hoe we de condities scheppen om afwegingen te maken terwijl je organisatie digitaliseert. Want digitalisering leidt niet alleen tot een efficiënt proces voor de massa. Het leidt ook regelmatig ook tot onredelijke uitkomsten. Professionals zitten daarbij vaak net zozeer klem als de mensen die ze moeten helpen. Hoe schep je die ruimte en zorg je tevens dat oplossingen structureel kunnen worden?

Ik heb zó veel geleerd over onze overheid en de (onverwachte) effecten van digitalisering. Verplichte kost voor ambtenaren!De sleutel om de sociale, politieke en administratieve gevolgen te doorzien ligt voor een deel in de kenmerken van de technologie. Daarom hebben we het over gegevensuitwisseling in het Nederlandse stelsel van basisregistraties, wat automatische besluitvorming is en wat kunstmatige intelligentie wel en niet kan. Maar de inzet van technologie is ook een verdelingsvraagstuk. Technologie schept mogelijkheden, maar om die te kunnen benutten moeten we vaak ook beperkingen accepteren. Wie die baten krijgt en wie de lasten en waarom is geen gegeven. Daarom hebben we het ook over de beginselen van behoorlijk bestuur. Dat zijn ethische uitgangspunten, die al een wettelijke basis hebben. Daarom kunnen we ze gebruiken in de praktijk om eisen te stellen aan de technologie, als kwaliteitskader om innovatieve projecten te beoordelen en nieuwe manieren te vinden om rechtsbescherming, eerlijke besluitvorming en administratieve rechtvaardigheid vorm te geven.

Hoe ziet de masterclass eruit?

Vooraf krijg je een cursusboek en een opgave. Het cursusboek leidt je aan de hand van de Landkaart Digitale Overheid langs zowel regelgeving, techniek als besluitvorming naar de veranderingen in de handelingssituatie van echte mensen hier en nu. En uiteindelijk naar een gestructureerd evaluatie- en beoordelingskader voor de uitwerking de digitalisering van de overheid.

 • Essentiële kennis over de organisatie van de digitale overheid.
 • Inzicht in de essenties van standaarden, gegevensuitwisseling en software.
 • Publieke waarden, beginselen van behoorlijk bestuur en ethiek.
 • De belangrijke patronen in de samenleving door digitalisering van de overheid.

De masterclass maakt de essentiële kennis uit het cursusboek over de Nederlandse digitale infrastructuur en kernbegrippen en -concepten over digitale technologie concreet aan de hand van tientallen voorbeelden uit de praktijk. In een afwisselend pogramma analyseer je praktijkvoorbeelden uit het Nederlandse openbaar bestuur. Je leert de samenhang te zien tussen de wijze van besluitvorming, de wijze van reguleren en inzet van techniek. En samen met mede-cursisten uit alle hoeken van de overheid ontwikkel je een gedeeld referentiekader en reflecteer je aan de hand van een gestructureerd ethisch kader op de patronen die we in de praktijk zien ontstaan.

De opgave bepaal je zelf aan de hand van vragen over je eigen werkpraktijk. Je deelt je opgave met je medecursisten, om zo ook gebruik te kunnen maken van elkaars kennis en ervaring.

De masterclass is opgebouwd aan de hand van teaching cases en één managementsimulatie. Teaching cases zijn verhalen uit de praktijk die uitnodigen tot oordeelsvorming. In elk blok wordt de theorie uit het cursusboek toegepast op een concreet probleem. In een geleide discussie met de cursisten en de docent passen we actief methoden voor analyse toe. In de managementsimulatie gaan we nog een stap verder en neem je deel aan een proces van standaardisatie waarbij ook de politiek-bestuurlijke context een rol speelt.

Wat kost het?

De driedaagse masterclass kost €2480 exclusief btw (september 2024).

Hoe meld ik me aan?

Stuur een email aan info@kafkabrigade.nl met daarin:

 • Je naam
 • Je telefoonnummer
 • De organisatie waar je werkt
 • Alle informatie die vereist is voor de factuur
 • Het adres waarnaar we het cursusboek mogen sturen

We nemen dan contact met je op voor een intake-gesprek.

Lees meer

Tientallen columns helpen je om in de stemming te komen.

Wat zit er bij?

 • Cursusboek

En bij de fysieke edities:

 • Ontbijt op dag twee en drie
 • Lunch gedurende drie dagen
 • Gezamenlijk diner op de eerste en tweede dag
 • Twee overnachtingen tussen de drie dagen

In verband met het reserveren van de kamers, is de optie om te overnachten afhankelijk van beschikbaarheid. Schrijf je tijdig in en geef tijdig aan dat je hiervan gebruik wenst te maken.

Wat zit er niet bij?

 • Drank is voor eigen rekening

Masterclass september 2024

Data: ma-wo 23, 24 en 25 september 2024

Drie dagen in een hotel op de Veluwe, inclusief cursusboek, verblijf en diner.

Duur: 3 dagen van 09:00 tot 17:00

Kosten: € 2480 (exclusief btw)

Taal: Nederlands

Meld je aan

(Gast)colleges en masterclasses

De Kafkabrigade geeft regelmatig (gast)colleges en masterclasses over bureaucratie en haar disfuncties, leiderschap en publieke waarde en de invloed van digitalisering op het functioneren van de bureaucratie. We doen dit bijvoorbeeld voor Tias Nimbas in de masterclass Innovatie en Transformatie en voor het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit in het vak Public Governance, Law & Administration. Meer weten?