|
|
Beste lezer,
Masterclass Volwassen Digitale Overheid januari 2024: ''Van concept naar cases en weer terug, om te ontdekken wat beter moet.''
Vorige maand vond de eerste editie van dit jaar van de masterclass Volwassen Digitale Overheid plaats. Gedurende drie dagen gingen deelnemers in gesprek over de digitalisering van de overheid, bezien vanuit de praktijk. Zowel specialisten uit beleid als uitvoering deden mee, evenals architecten en zelfstandig professionals.
De kwaliteit overall van deze editie is gemiddeld met een 8,3 beoordeeld. "Een must voor alle professionals die actief zijn in het vormgeven van de digitale inrichting van de overheid.", aldus één van de deelnemers. De cursisten, waarvan een deel op de foto te zien is, waren te spreken over de interactieve werkwijze, de verhelderende praktijkvoorbeelden, en de deskundigheid van de docent.
Van 23 tot en met 25 september 2024 organiseert Stichting Kafkabrigade de volgende editie van de masterclass. We komen net zoals afgelopen editie bijeen in Hotel Oranjeoord. Het is mogelijk om te overnachten op de eerste en tweede cursusdag. Onze gastvrouw zorgt voor ontbijt, lunch en diner. Maaltijden en verblijf zijn inbegrepen in de cursusprijs. Schrijf je in!
Meer info »
Must-see docuserie: Mr Bates vs The Post Office
Een vierdelig tv-drama sloeg in als een bom in Groot-Brittanië. De documentaire, die kijkt als een tv-serie, laat zien hoe gedurende 20 jaar postkantoorhouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude en diefstal. Het computersysteem deed het lijken alsof de uitbaters geld verduisterden. Maar liefst 3500 ondernemers werden beschuldigd, 700 veroordeeld, 236 gevangen gezet en als gevolg pleegden 4 mensen zelfmoord, gingen velen (persoonlijk) failliet, verloren hun huizen, hun relatie en hun gezondheid. Inmiddels zijn 93 onrechtmatige veroordelingen vernietigd en voormalig postkantoorhouder Alan Bates blijft zich inzetten voor compensatie voor de andere slachtoffers.
Terwijl de bureaucratische en gerechtelijke dwaling eerst 20 jaar kon voortsudderden, verkreeg de tv-serie in een week de aandacht en keerde het sentiment. De serie kreeg miljoenen kijkers en leidde tot aandacht via zowel populaire, publieksmedia en zelfs wetenschappelijke media. Meer dan een miljoen mensen tekenden een petitie en de Britse overheid kondigde een wet aan die moet zorgen voor gerechtigheid. De serie is opnieuw een illustratie van hoe lastig het blijkt om feiten en beslissingen die uit een computersysteem komen aan te vechten.
De serie was in Groot-Brittannië te zien op ITV. In Nederland zend BNNVARA de serie wekelijks uit sinds 25 januari.
Nieuws uit januari
- 30 januari - Rijksambtenaren én externe medewerkers krijgen jaarlijkse verplichte opleiding digitale weerbaarheid.
- 29 januari - De Europese Cyber Resilliance Act is nagenoeg definitief en niet meer de bedreiging voor open source software die het leek te worden.
- 26 januari - TNO-rapport over systeemfuncties voor datagedreven werken in de publieke sector voor de Interbestuurlijke Datastrategie Nederland (IBDS).
- 25 januari - Het is nog geen gegevensboekhouding, noch is duidelijk waar gegevens allemaal zijn, maar er is een begin gemaakt met in kaart brengen van welke gegevens de overheid eigenlijk gebruikt bij individuele besluiten en waar ze vandaan komen. Stichting Kafkabrigade pleit al lang voor enige transparantie van de bureaucratische cloud.
- 23 januari - Staan we aan de vooravond van een "data winter" - zoals we eerder "AI winters" hebben gezien of een "data decennium"? Stefaan Verhulst van GovLab van de Universiteit van New York ziet bedreigingen voor data-gebruik in het publieke belang.
- 22 januari - De Basisregistratie Personen is toch niet zo op orde als leek. Binnenlands Bestuur laat op basis van een evaluatie van de Rijksdienst voor identiteitsgegevens (RvIG) weten dat "uit een steekproef een minder florissant beeld rijst" dan uit de zelfevaluaties.
- 22 januari - Vervangt AI mensen? Nee, na onderzoek van 1000 taken in 800 beroepen concluderen onderzoekers van MIT in een working paper dat dit voorlopig nog niet kosten-effectief is. Maar de grens verschuift wel.
- 22 januari - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman roepen in een brief staatssecretaris Van Ooijen (VWS) op om de aanpak van dak- en thuisloosheid op te voeren. Onlangs bleek dat meer vrouwen en kinderen dakloos zijn dan verwacht. Het Nationaal Actieplan Dakloosheid moet ervoor zorgen dat de komende jaren dak- en thuisloosheid in Nederland wordt teruggedrongen. Stichting Kafkabrigade publiceert binnenkort een vergelijkend onderzoek naar de gemeentelijke registratie van briefadressen en de rol in de problematiek voor dak- en thuislozen in Nederland en België.
- 19 januari - Datageletterdheid van medewerkers zorgt voor betere prestaties zegt de Hogeschool van Utrecht na onderzoek bij 120 gemeenten.
- 18 januari - Bovenaan staan in Google wekt vertrouwen, maar de relevantie van zoekresultaten wordt slechter concluderen onderzoekers van het Duitse ScaDS.AI in "Is Google Getting Worse? A Longitudinal Investigation of SEO Spam in Search Engines."
- 15 januari - Staatssecretaris De Vries gaat in op risicomodellen, profielen, algoritmes en selectiecriteria bij Toeslagen in Kamerbrief.
- 15 januari - Het UWV trekt vijfduizend boetes in die ten onrechte zijn opgelegd aan mensen met een uitkering. Zij zouden informatie over bijverdiensten onjuist of niet hebben aangeleverd, wat in strijd is met de inlichtingenplicht. Het UWV bleek de informatie echter gewoon in bezit te hebben, via de Belastingdienst. De gegevens waren alleen niet gekoppeld (AG Connect).
- 13 januari - Honderdduizenden particulieren en vooral transportbedrijven in de EU ontvingen boetes uit Londen voor het rijden in milieuzones. Volgens het transport-vaktijdschrift TTM zijn er in Nederland voorbeelden waarbij een "eigen rijder" 385 boetes ontving of een bedrijf met 40 vrachtwagens 1721 boetes op één dag. Niet alleen komen de boetes met stapels tegelijk, te laat waarbij de bezwaartermijn is verstreken en de boete soms is opgelopen, ook lijken veel boetes onterecht omdat het voertuig aan de emissienormen voldoet. Dit is met vooraf registreren aan te tonen, maar niet-registreren is volgens The Guardian geen overtreding. Bijzonder is dat Groot-Brittannië sinds Brexit geen automatische toegang meer heeft tot persoonlijke gegevens van EU-inwoners. Transportautoriteiten uit vijf landen geven aan dat deze gegevens niet mogen worden gedeeld voor de handhaving van milieuzones. Uit onderzoek door het Nederlandse RDW bleek dat de persoonlijke gegevens van 55.000 burgers is verkregen via een Italiaans "National Contact Point". Ook de Duitse transportorganisatie KBA meent dat de gegevens onrechtmatig zijn verkregen door gebruik te maken van een richtlijn voor grensoverschrijdende gegevensuitwisseling. Transport in Nood, een dienstverlener voor de transportsector, spant een rechtzaak aan "tegen de wijze waarop boetes met terugwerkende kracht worden geïncasseerd."
- 13 januari - Trends in het bijeenkomen van technische en maatschappelijke ideeën over een gedecentraliseerd web van persoonlijke gegevens, aldus enkele computerwetenschappers.
- 9 januari - Belgen doen het beter in de EU: België wil het EU-voorzitterschap gebruiken voor betere coördinatie van digitale onderwerpen.
- 9 januari - Van Huffelen wil - naar aanleiding van een onderzoek van de Auditdienst Rijk - het CIO-stelsel van het Rijk verbeteren, meldt iBestuur, staat in de verzamelbrief Digitalisering.
- 5 januari - Overheden verzamelen gegevens van veel verschillende organisaties. Het delen van gegevens is een complex proces, dat vaak als een obstakel wordt ervaren en in de praktijk een onderhandeling. Governance Lab past principled negotiation toe op gegevensdeling in een praktische handreiking voor dit soort onderhandelingen.
- 4 januari - Boek - In Global Digital Data Governance verkent een interdisciplinair team de verschillende facetten van gegevensdeling - zoals macht - en probeert het specifieke niveau van normen, processen, spelers en disciplines te ontstijgen.
- 2 januari - De Consumentenbond, misdaadjournalist Van den Heuvel en VVD-Kamerlid Ellian protesteren tegen handel in persoonsgegevens door kredietinformatiebureaus.
- 11 december - Het verschil tussen onzekerheid en risico. Cass Sunstein - bekend van het boek "Nudge" - blaast een oud debat nieuw leven in.
|
|
|