Nieuwsbrief niet leesbaar? Ga naar https://kafkabrigade.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-stichting-kafkabrigade-juli-2022

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade juli 2022

Beste lezer,

AI en overheidsbesluitvorming: waarop moeten we bedacht zijn?

AI en overheidsbesluitvormingIn een recent rapport doet de WRR aanbevelingen aan de regering over de impact van artificiële intelligentie op publieke waarden. De vaste Kamercommissie Digitale Zaken heeft daarom Stichting Kafkabrigade gevraagd naar haar standpunten op dit gebied. Daaruit is het position paper 'AI in besluitvorming en toezicht bij de overheid' voortgekomen: een uiteenzetting over hoe AI terugkomt in overheidsbesluitvorming, en met welke relevante aandachtspunten de commissie rekening moet houden.

Het paper zal worden behandeld in een rondetafelgesprek, waarbij Stichting Kafkabrigade een van de deelnemers is.

Lees het paper »

Een oude column wordt nieuws: het nieuwe jaar 2000 probleem

Vandaag schreef Automatiseringsgids over de Kamervragen van Queeny Rajkowski (VVD) naar aanleiding van een publicatie van het Amerikaanse NIST over encryptiemethoden die - naar alle waarschijnlijkheid - ook veilig zijn als de kwantumcomputer er is. Wil je even helder en begrijpelijk uitgelegd krijgen wat dit allemaal is en waar dit allemaal over gaat? Het stond allemaal al kort en eenvoudig in een column van een paar jaar geleden.

Lees "Het nieuwe jaar 2000 probleem" »

Stichting Kafkabrigade aan tafel bij de regeringscommissaris Informatiehuishouding

Om de regeringscommissaris Informatiehuishouding, Arre Zuurmond, te ondersteunen bij zijn plan van aanpak, organiseren RDDI en iBestuur tien keukentafelgesprekken. Stichting Kafkabrigade nam deel aan het derde gesprek, met als onderwerp wat er misgaat wanneer burgers geen zicht hebben op hun eigen gegevens.

Lees meer en bekijk de livestream terug »

Drie dagen Volwassen Digitale Overheid op de Veluwe - schrijf je in!

Van Hotel Oranjeoord19 tot en met 21 september 2022 organiseert Stichting Kafkabrigade voor de vierde keer de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen bijeen in het centraal gelegen Hotel Oranjeoord, in de bosrijke omgeving van de Veluwe. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag en inbegrepen bij de cursusprijs. Schrijf je wel tijdig in, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Ook de maaltijden en het verblijf zijn beide inbegrepen in de cursusprijs.

Deelnemers aan de eerdere edities waren erg enthousiast. Zij beoordelen de kwaliteit overall van deze online edities met een 8,3. "Ik zou dit alle bestuurders, politici en ambtenaren gunnen", aldus één van de deelnemers.

Inschrijven en meer informatie »

Gratis: slothoofdstuk van De Digitale Kooi als audioboek

In het boek De Digitale Kooi laten Widlak & Peeters zien dat informatiearchitectuur de overheid blind heeft gemaakt voor de problemen van burgers en onmachtig heeft gemaakt om fouten te herstellen en maatwerk te leveren. Het boek als geheel volgt de verhalen van Saskia, Pieter en Esther om te ontdekken hoe de bureaucratische cloud in elkaar zit. In het laatste hoofdstuk wordt er iets meer afstand genomen om vanuit meerdere perspectieven naar het probleem te kijken. De auteurs eindigen met een concrete oproep aan de politiek. Goede ideeën worden namelijk geen werkelijkheid enkel omdat het goede ideeën zijn.

Klik hier om het laatste (en eerdere) hoofdstuk(ken) te beluisteren »

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.