Nieuwsbrief niet leesbaar? Ga naar https://kafkabrigade.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief-stichting-kafkabrigade-maart23

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade maart 2023

Beste lezer,

Openingssymposium 'Transdisciplinary Centre of Expertise for Just Public Algorithmic Systems'

Algoritmische systemen staan volop in de belangstelling, zeker binnen de publieke sector. Ze dragen bij aan betere dienstverlening en effectiever overheidsbeleid, maar brengen ook uitdagingen met zich mee. Het oprichten van registers voor algoritmes, het instellen van toezichthouders en het gezamenlijk toewerken naar een beheersaanpak voor algoritmische systemen zijn enkele stappen die worden gezet in het omgaan met deze uitdagingen.

Zijn dit soort stappen effectief? En wat komt er in de praktijk bij kijken om ervoor te zorgen dat algoritmische systemen rechtvaardig en veilig zijn, en blijven? Tijdens de opening van het Transdisciplinary Centre of Expertise for Just Public Algorithmic Systems komen we met alle betrokkenen bij elkaar, om deze vragen te beantwoorden en reeds opgedane inzichten samen te brengen. Na afloop is er een borrel. Meld je hier aan!

Wanneer: vrijdag 24 maart
Locatie: Universiteit Leiden, Schouwburgstraat 2, Den Haag

Het expertisecentrum is een initiatief van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit, in samenwerking met Waag en Stichting Kafkabrigade.

Meer informatie en aanmelden »

Wetenschappelijke publicatie - Administratieve uitsluiting en het infrastructurele niveau van de bureaucatie: de casus van het toeslagenschandaal.

Het gedrag van mensen staat altijd in een context. Die context bepaalt welke keuzes gemakkelijk te maken zijn, welke moeilijker en welke keuzes onmogelijk zijn in het hier-en-nu. Zo'n institutionele kijk erkent zowel dat mensen keuzes maken als dat niet elke keuze even vanzelfsprekend is. Welke keuzes makkelijk, moeilijker en onmogelijk zijn, kunnen we veranderen. Dat gebeurt op het niveau van collectieve besluitvorming, maar met een andere tijdshorizon en andere betrokkenen. Echter ook daar is de keuzeruimte begrensd door de context. Die context is uiteraard een context van wetten en regels, maar niet alleen. De digitale bureaucratie is steeds meer een infrastructureel fenomeen, waarin infrastructurele en informationele mechanismen begrenzen wat je kunt regelen en wat je kunt weten op de niveaus van collectieve en individuele keuzes. In dit paper is dit onderzocht aan de hand van het toeslagenschandaal.

Artikel in Public Administration Review (Engelstalig) »

Video - Marlies van Eck bij Duurzaam Digitaal Groningen

Vorige maand gaf Marlies van Eck haar lezing "a fraction too much friction" over geautomatiseerde ketenbesluiten bij de overheid. Ze deed dit bij Duurzaam Digitaal Groningen, waar ook op 5 oktober weer een dag vol workshops, lezingen en "doe"-dingen wordt georganiseerd. Zo verkennen ze hoe de maatschappelijke opgaven rondom digitalisering op een duurzame manier vormgegeven kunnen worden. De lezing van Marlies van Eck is opgenomen en via onderstaande link terug te kijken.

Marlies van Eck bij Duurzaam Digitaal Groingen

Bekijk de video »

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

Is de masterclass Volwassen Digitale Overheid wat voor jou? Of heb je zin om nog eens met oud-cursisten bij elkaar te komen en de nieuwste ontwikkelingen door te spreken? Neem dan deel aan de Preünie & Reünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid! Aan de hand van concepten uit de masterclass kijken we naar de 'Staat van de Uitvoering' die recent werd gepresenteerd. De bijeenkomst is online via Zoom op dinsdagavond 28 maart van 19:00 tot 21:00. Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar joris@kafkabrigade.nl.

Of schrijf je natuurlijk direct in voor de masterclass! Meld je dan snel aan.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid mei 2023 - Schrijf je in!

Van Hotel Oranjeoord23 tot en met 25 mei 2023 organiseert Stichting Kafkabrigade voor de vijfde keer de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen bijeen in het centraal gelegen Hotel Oranjeoord, in de bosrijke omgeving van de Veluwe. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag en inbegrepen bij de cursusprijs. Schrijf je wel tijdig in, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Ook de maaltijden en het verblijf zijn beide inbegrepen in de cursusprijs.

Deelnemers aan de eerdere edities waren erg enthousiast. Zij beoordelen de kwaliteit overall met een 8,6. ''Voor beleidsmakers op het gebied van digitalisering zeer waardevol om de uitvoerende praktijk beter te begrijpen'', aldus één van de deelnemers.

Inschrijven en meer informatie »

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.