Columns

Columns van Arjan Widlak in diverse media, met name het Financieele Dagblad en iBestuur.

#8 Computer zegt: u bent geen man, u bent vrouw

20 feb.

3 november 2018

'Eerste genderneutrale paspoort uitgereikt in gemeente Breda', kopte de NOS op 17 oktober. Ik zag het omdat de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) dit bericht deelde op LinkedIn.

#7 Kees werd vergeten door de computer

20 feb.

27 oktober 2018

Duizenden patiënten verdwalen in de bureaucratie, kopten diverse kranten recent. Het ging om mensen die toegang zoeken tot de psychiatrie, jongeren met een verstandelijke handicap en ouderen met dementie. Uit eigen onderzoek weet ik dat uitblijvende hulp niet alleen een tragisch verhaal is voor deze mensen zelf, maar ook voor de omgeving. Niet voor niets is het de politie die personen met verward gedrag steeds in de publieke discussie brengt, want bij de politie gaat de telefoon als het mis gaat.

#6 Schrijven, verzenden, floep, formulier weg!

20 feb.

20 oktober 2018

Ooit was een aanvraagformulier een hulpmiddel om niets belangrijks te vergeten. Ook was er altijd wel een persoon van vlees en bloed aan wie je kon vragen of het allemaal wel klopte wat je invulde als je twijfelde. Desnoods schreef die persoon een toelichting in de kantlijn voor collega’s.

#5 E-facturatie, verplicht gemak

20 feb.

13 oktober 2018

Niemand houd van extra papierwerk, maar omdat ik onderzoeker ben van onnodige bureaucratie probeer ik ook een geïnteresseerde houding aan te nemen als ik er zelf mee te maken heb.

#4 Camera's boven de weg? Maar dan ook in ons belang!

20 feb.

6 oktober 2018

Een medewerker van de RDW vertelt me het mooie verhaal van een man wiens schuurtje afbrandde. In dat schuurtje stond zijn brommer. Dat overleefde de brommer natuurlijk niet. Het schuurtje brandde tot de grond toe af en zelfs het kentekenplaatje had de brand niet overleefd. En daar begon het probleem.

#3 Zinvol contact met de overheid

20 feb.

29 september 2018

Esther is ‘motivational speaker’. Als zelfstandige reist ze de hele wereld rond voor haar werk. Ze heeft een auto, een koophuis en kan prima voor zichzelf zorgen. Het gaat zo goed, dat ze vaker in het buitenland bivakkeert dan in Nederland. Ze verhuurt dan ook regelmatig haar huis. Als twee bewoners zich inschrijven op haar adres, komt ze in contact met de gemeente. Die komt zo te weten dat ze te weinig in haar woning verblijft om ingeschreven te staan in de basisregistratie. En schrijft Esther uit.

#2 Belastingdienst en Musk maken dezelfde fout

20 feb.

22 september 2018

Bestaat er zoiets als te veel automatisering? Bij Tesla wel, menen analisten. Door te veel automatisering en te weinig mensen zou de uitbreiding van de productie in gevaar komen, zo stelde Bernstein Research. De clou zit erin dat - anders dan velen denken - ook robots fouten maken, vooral in complexe situaties. Ze zijn ook maar door mensen gemaakt. Dat leidt tot defecten en beschadigingen. Robots hebben geen oog voor de schoonheid van een fonkelnieuwe auto, maar klanten wel. De beurskoers daalde fel.

#1 Dakloos door Big Data

20 feb.

15 september 2018

Het helpt als je beroemd bent, om een probleem aan te kaarten. De discussie over etnisch profileren versnelde nadat rapper Typhoon staande werd gehouden. De agent vond zijn luxe auto niet passen bij zijn leeftijd en zijn huidskleur. Dankzij Typhoon moet er nu een “objectieve rechtvaardiging zijn” bij proactieve controles.