Nieuwsbrief

De Kafkabrigade Nieuwsbrief verschijnt regelmatig om je op de hoogte te houden van onze onderzoeken, publicaties en de resultaten van onze innovaties. Hier kun je jezelf aan- en afmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast kun je hier alle eerder verzonden nieuwsbrieven terugvinden.

Hieronder ziet u Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade juni 2025

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade juni 2025

Beste lezer,

WRR presenteert onderzoek "Deskundige Overheid"

Paul 't Hart bij de presentatie van de Deskundige OverheidBeschikt de overheid nog wel over voldoende deskundigheid? Het rapport dat de WRR vandaag presenteerde is een breed perspectief, gebaseerd op zeven eerdere publicaties. De WRR constateert dat er veel deskundigheid is, maar er ook belangrijke tekorten zijn. En zij relateert dit aan de benutting en de wil tot het benutten van kennis. Met het oog op de vragen van de toekomst wordt het begrip 'deskundigheidsmix' geïntroduceerd en interventies die ervoor kunnen zorgen dat dit ook georganiseerd wordt en tot een deskundig handelende overheid leidt. 

Bekijk alle publicaties »

Merel van Rooy ontvangt Brüllprijs

Merel van Rooy ontvangt de Prof. Dr. Brüllprijs uit handen van Jan SchippersOp het derde Brüllsymposium van de Stichting Kritisch Commentaar Fiscale Wetgeving en Fiscaal Beleid ontving Merel van Rooy de Prof. Dr. D. Brüll-prijs. voor haar boek "De Boetefabriek". In dat boek reconstrueert ze hoe de verkeersboetewet Mulder langzaam ontspoort tot een systeem waarin honderdduizenden burgers onder de voet zijn gelopen. Naar het oordeel van het bestuur van de Prof. Dr. D. Brüll-stichting houdt ze daarmee de wetgever en diverse uitvoeringsorganisaties op systeemkritische wijze tegen het licht. 

Op 11 november 2022 is de Prof.dr.D.Brüll-prijs uitgereikt aan Eva González Pérez die de toeslagenaffaire aan de kaak hielp stellen en aan Arjan Widlak, de directeur van Stichting Kafkabrigade voor zijn boek "Volwassen digitale overheid". De uitreiking geschiedde tijdens een ymposium genaamd "Van informatie-uitwisseling en fiscale rechtsbescherming". 

Bekijk alle publicaties »

Rijks ICT Gilde Vakkennisdagen

Arjan Widlak spreekt op de vakkennisdagen van het Rijks ICT GildeHet Rijks ICT Gilde organiseerde weer de vakkennisdagen. Dit maal met als thema's, de werkplek van de toekomst, de wet als code en Ai. Arjan Widlak van Stichting Kafkabrigade mocht de keynote verzorgen. 

Nieuwsselectie van juni

  • 15 juli - Met de groei van steden groeit de behoefte aan slimme oplossingen voor vervoer, afvalstromen en dienstverlening. Steden (en stadsbewoners) genereren ook steeds meer data. Maar de stap naar goed beheer van die data wordt nog te weinig gezet. Dit onderzoek levert op basis van interviews in 27 Europese steden twaalf voorwaarden voor lokale data governance op.
  • 8 juli - Deel 1 van het eindrapport van de Britse onderzoekscommissie naar het Horizon schandaal is gepubliceerd. Het schandaal kreeg brede bekendheid als Mr. Bates versus the Post Office.
  • 4 juli - minister van Marum heeft het rapport Nederlandse digitaliserings Strategie (NDS) aangeboden aan het parlement. 
  • 3 juli - Kamerleden van de commissie Digitale Zaken (DiZa) maakten eigen handvatten om digitale uitvoering van wetten te kunnen toetsen. Grondig onderzoek leverde tien vragen op die ieder lid van de Tweede Kamer zou moeten stellen voordat een wet digitaal wordt uitgevoerd.  
  • 2 juli - werd een gedelegeerde handeling van de Europese Digital Services Act van kracht. De wet regelt toegang tot data van 'zeer grote' online platforms en zoekmachines voor onderzoekers.
  • 2 juli - Wat we bij het inzetten van technologie nodig hebben is ons vermogen tot verbeelding, meent Ruha Benjamin, auteur van 'Imagination: a Manifesto'. Het gesprek in debatcentrum Arminius is samen te vatten in 10 adviezen over de inzet van technologie
  • 1 juli - De uitvoeringswet dataverordening loopt vertraging op. De wet moet de EU Dataverordening die 12 september van kracht wordt in Nederland handen en voeten geven. 
  • 1 juli - Op last van de Amerikaanse regering werd in mei het Microsoft mailaccount van Karim Khan, hoofdaanklager bij het internationaal gerechtshof, ingetrokken. In antwoord op kamervragen stelt het kabinet dat het deze sanctie afkeurt, al wordt ook erkend dat de VS rechtsmacht heeft over Amerikaanse bedrijven. Er is inmiddels al het nodige geschreven over de mogelijke gevolgen.
  • 29 juni - Creative Commons publiceerde een kader waarmee gebruikers hun open copyright licenties ook kunnen begrenzen voor het gebruik binnen AI. Bij deze CC signals gaat het om een vrijwillig kader, een nieuw sociaal contract. De signalen zijn zowel voor machines als voor mensen leesbaar.
  • 24 juni - Bert Hubert onderzocht wat het betekent om 'digitaal soeverein' te zijn. Vast staat dat een Europese cloudvariant van een Amerikaans bedrijf niet volstaat.
  • 23 juni - De EU-lidstaten en de EU-Commissie hebben een roadmap gepubliceerd over de overgang naar Post-Quantum Cryptografie.
  • 23 juni - Veel websites zijn slecht toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl nieuwe Europese regels dit inmiddels verplicht stellen. Meer informatie is hier te vinden.
  • 23 juni - Nederlandse cloudsector luidt noodklok: Geen subsidies nodig, maar klanten. Een belangrijk knelpunt voor Europese aanbieders is dat vaak op voorhand al wordt gekozen voor Amerikaanse diensten. Was het Europese marktaandeel in 2017 nog 26%, nu is dat 10%. Eind mei bleken Nederlandse aanbieders al ontevreden te zijn met minister Beljaard, die geen financiele ruimte bleek te hebben om deel te nemen aan het EU initiatief IPCEI CIS.
  • 18 juni - Gemeenten willen 80% van de digitalisering gezamenlijk realiseren.
  • 16 juni - Jaarlijks EU State of the Digital Decade-rapport: de digitale transformatie ligt onvoldoende op koers. De EU moet snel en doortastend optreden.
  • 12 juni - EU Commissie en parlement botsen over digitale onafhankelijkheid. Waar de commissie groeiende internationale samenwerking voorziet, wil het parlement juist grotere EU soevereiniteit en minder afhankelijkheid van derden.
  • 11 juni - Tweede Kamer wil dat in 2029 ten minste 30% van de overheidscloud Europees is.
  • 10 juni - Surf zet volgende stap met Nextcloud. Nextcloud blijkt onder meer geschikt voor samenwerking met mensen buiten de eigen instelling. Surf gaat Nextcloud breed inzetten naast bestaande big-tech oplossingen en gaat via een Special Interest Group verkennen welke alternatieven er zijn voor de bestaande Big tech-oplossingen.
  • 10 juni - Volgens de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) hebben inwoners en bedrijven het recht om elektronisch zaken te doen met de overheid. Bijvoorbeeld een vergunning aanvragen. De wet gaat over zes maanden in, maar vrijwel alle gemeenten hebben de 20 onderzochte kanalen nog niet volledig ingericht.
  • 3 juni - Hoe de Nederlandse overheid de grip op haar ICT terug kan krijgen. De inzichten van Bart Jacobs en Durk Willem van Gulik.
  • 13 mei - Met behulp van een spelvorm brachten onderzoekers van het Senseable City Lab van MIT in kaart hoe het publiek privacy waardeert ten opzichte van de voordelen die data op kunnen leveren. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature; humanities and social sciences communications.

AI Chatter

  • 24 juni - AI is een hype: implementatie strandt op strategische focus. Het gebruik blijft beperkt tot experimenten, blijkt uit de editie van 2025 van de nationale verbeterbarometer.
  • 23 juni - Bewaar data van voor ze door AI vervuild raakten. Dat is het streven van Cloudflare CTO John Graham Cumming, die daartoe de website lowbackgroundsteel.ai opzette. AI wordt immers getraind met internet data, die vervolgens een eigen leven beginnen op internet, waar ze weer een bron zijn voor AI training. Het kan waardevol worden om 'schone' data van voor 2022 te hebben.
  • 18 juni - Nederland behoort tot de EU-subtop voor digitale overheidsdiensten. Dat blijkt uit de eGovernment benchmark in opdracht van de Europese Commissie.
  • 16 juni - Tien onderzoeksprojecten naar verantwoord en veilig omgaan met AI in de praktijk, omdat de regelgeving nog weinig concrete kaders geeft.
  • 5 juni - De wetenschappelijke adviesraad politie publiceert "Navigeren in niemandsland: Zeven urgente uitdagingen rondom digitalisering en AI in politiewerk." Er is onvoldoende wettelijk kader voor data gedreven politiewerk.
  • 4 juni - ICT onderzoeksbureau Gartner concludeert dat techleiders pijnpunten zien in integratie van AI mogelijkheden in bestaande applicaties en in het gebruik van AI-tools om workflows voor software engineering te versterken. 
  • 3 juni - De VNG heeft de betaversie van het governancekader AI en algoritmen online gezet.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid in september 2025 - Schrijf je in!

Vooraanzicht Hotel Oud LondonDit jaar organiseert Stichting Kafkabrigade wederom de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen bijeen in het centraal gelegen Hotel Oud London in Zeist. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag en inbegrepen bij de cursusprijs. Meld je tijdig aan, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Ook de maaltijden zijn inbegrepen in de cursusprijs.

De kwaliteit van de laatste editie werd gemiddeld met een 8,8 beoordeeld. "Bevlogen zijn we in drie dagen meegenomen in de elementen die bepalend zijn voor een goed functionerende I-overheid en hoe deze op elkaar ingrijpen", aldus één van de cursisten.

Dit jaar vindt de tweede editie plaats in het najaar van 22 t/m 24 september. Schrijf je snel in!

Aanmelden en meer informatie »

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt regelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

Inschrijven nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar:
kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft enkel een onderwerp te bevatten, zoals "inschrijven".

Uitschrijven nieuwsbrief

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van het adres waarop u de nieuwsbrief ontvangt en hoeft enkel een onderwerp te bevatten, zoals "uitschrijven".