Contactgegevens

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade

T +31(0)6 1245 8087
info@kafkabrigade.nl

T @kafkabrigade

L linkedin.com/company/kafkabrigade

Nieuwsbrief

De Kafkabrigade Nieuwsbrief verschijnt regelmatig om je op de hoogte te houden van onze onderzoeken, publicaties en de resultaten van onze innovaties. Hier kun je jezelf aan- en afmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast kun je hier alle eerder verzonden nieuwsbrieven terugvinden.

Hieronder ziet u Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade januari 2025

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade januari 2025

Beste lezer,

Meerjarenagenda Gegevens en Algoritmen

De Meerjarenagenda Gegevens en Algoritmes 2025 - 2030 is op donderdag 23 januari 2025 door de CIO Raad van het ministerie van Justitie en Veiligheid  vastgesteld. De Meerjarenagenda maakt duidelijk - ook aan de hand van concrete voorbeelden - waarom gegevensbeleid noodzaak is geworden en hoe een afsprakenkader behulpzaam is voor zowel samenwerking als autonomie. De meerjarenagenda geeft richting en duiding aan de koers op het gebied van gegevens en algoritmes. Eén belangrijk element in deze agenda is de gegevensboekhouding, waarmee de gezamenlijke JenV organisaties zicht moeten gaan krijgen op de gegevensdelingen die zijn aangegaan en waar gegevens voor worden gebruikt.

De meerjarenagenda is hier te lezen.

Nieuwsselectie van januari

  • 6 februari – Bij de inkoop van IT-diensten door de overheid moet de winst in digitale autonomie (minder afhankelijkheid van Big Tech) en de mate van borging van publieke waarden als privacy en veiligheid zwaarder gaan wegen, ook als dit ten koste gaat van gebruiksgemak, adviseert het Rathenau Instituut.
  • 4 februari – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is officieel toezichthouder op de naleving van de Europese Digital Services Act (DSA). De wet bevat verplichtingen voor aanbieders van online diensten die het internet veiliger en eerlijker moeten maken en de burger moeten beschermen tegen dominantie van grote technologiebedrijven.
  • 3 februari – De Monitor Open Standaarden 2024 van Forum Standaardisatie laat zien dat de adoptie van open standaarden door de overheid lijkt te stagneren. Slechts in de helft van de gevallen nemen overheidsorganisaties verplichte standaarden daadwerkelijk mee in aanbestedingen.
  • 31 januari – De Europese Commissie lanceert een initiatief om EU-lidstaten te helpen de Interoperable Europe Act, die betere internationale digitale publieke dienstverlening tot beoogd resultaat heeft, te implementeren.
  • 29 januari – Het ‘Digital-Ready Policymaking’ team organiseerde een webinar over de Interoperable Europe Act. De presentatie en takeaways zijn online beschikbaar.
  • 24 januari – Het Kenniscentrum Europa Decentraal heeft een Digiflyer 2025 gepubliceerd waarin een selectie van relevante Europese digitale wetgeving voor decentrale overheden zichtbaar gemaakt is.
  • 23 januari – De Interoperable Europe Academy hoopt met het aanbieden van e-learning cursussen en live events de digitale vaardigheden van onder andere beleidsmakers en andere stakeholders in de publieke sector te versterken.
  • 21 januari – Van onze afhankelijkheid van Amerikaanse servers en de gevolgen voor Amerikaanse toegang tot onze data is niet makkelijk af te komen, schrijft Bert Hubert. Gegevensopslag in de EU is niet voldoende en dubbele encryptie is vaak moeilijk in gebruik. Volgens hem is het beter om eigen cloudvoorzieningen te bouwen en deze afhankelijkheid te doorbreken.
  • 20 januari – Minister Beljaarts van Economische Zaken schetst een positief beeld van de Nederlandse bijdrage aan twee belangrijke Europese initiatieven op het gebied van cloudtechnologie, IPCEI CIS en Gaia-X. IPCEI CIS is een open en decentraal cloud-ecosysteem waaraan twaalf EU-landen, waaronder Nederland, deelnemen. Gaia-X is een privaat Europees initiatief dat honderden bedrijven en organisaties verbindt die samen werken aan de ontwikkeling van een gefedereerd systeem voor datadeelinfrastructuur en cloudomgevingen.
  • 17 januari – Nederland wil samen met Frankrijk, Duitsland en Estland een Europees consortium oprichten voor digitale infrastructuur. Volgens staatssecretaris Digitalisering Zsolt Szabó is het doel een meer weerbaar Europees online ecosysteem. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in standaardisering en het zoeken naar open-source oplossingen. Het versterken van de Europese digitale autonomie zal helpen de afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven te verkleinen.
  • 17 januari – Het Oostenrijkse gedecentraliseerde data portaal Data.gv.at voegt een open source zoekfunctie toe waardoor gebruikers toegang krijgen tot een flink aantal open source applicaties.
  • 17 januari – Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) mag alleen onder strikte voorwaarden een beperkt deel van het .nl domeinregistratiesysteem naar de publieke cloud van Amazon verplaatsen, schrijft minister Beljaarts in deze Kamerbrief. Nederlandse en Europese cloudaanbieders kunnen slechts ten dele voldoen aan de door de SIDN opgestelde technische en functionele criteria.
  • 17 januari – Het kabinet wil de doelgroep in het wetsvoorstel Screening Kennisveiligheid uitbreiden naar alle onderzoekers en (master)studenten die toegang kunnen krijgen tot sensitieve kennis of technologie op een Nederlandse kennisinstelling. De ministerraad heeft dit besloten naar aanleiding van adviezen van het College voor de Rechten van de Mens en de Landsadvocaat. Oorspronkelijk was het plan om de screeningsplicht alleen op te leggen aan ‘derdelanders’ van buiten de EU, maar dit voorstel zou juridisch kwetsbaar zijn.
  • 16 januari – Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) publiceerde een nieuw beleidsdocument over risicomanagement voor de digitale weerbaarheid van departement-overstijgende samenwerkingen. Het doel is om tot een gestructureerde aanpak te komen om de digitale veiligheid te versterken.
  • 15 januari – De Algemene Rekenkamer concludeert in een nieuw rapport dat het Rijk onvoldoende grip heeft op het cloudgebruik van diverse ministeries. Van een kwart van de gebruikte clouddiensten is onbekend welke vorm het is.
  • 14 januari – De Europese Commissie doet een oproep naar leden voor een informele expertgroep voor de Next Generation European Interoperability Network (EIF). De expertgroep zal de Commissie onafhankelijk adviseren over deze nieuwe iteratie van de EIF.
  • 13 januari - Publieke organisaties in de EU moeten sinds 12 januari 2025 interoperabiliteitstoetsen doen bij de introductie van nieuwe of aangepaste vereisten voor trans-Europese digitale publieke dienstverlening. Deze verplichte assessments zijn een van de belangrijkste verplichtingen uit de Interoperable Europe Act, waarmee publieke organisaties kansen en obstakels kunnen identificeren voor transnationale interoperabiliteit.
  • 11 januari – In deze column op de site van het Centre for Economic and Policy Research (CEPR) wordt ingezoomd op hoe institutionele innovatie zorgt voor economische groei. Als voorbeeld wordt er gekeken naar hoe Zweden zich ontwikkelde in de 19e eeuw. Veel bedrijven waren niet kapitaalkrachtig genoeg om nieuwe stoomtechnieken in te zetten, maar door de oprichting van vennootschappen werden de risico’s en investeringskracht optimaal verdeeld en ontwikkelde het land zich tot een moderne industrie.
  • 10 januari – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft door kennisplatform CROW een rekenmodel laten bouwen waarmee gemeenten de terugverdientijd van investeringen in datastandaarden voor de buitenruimte kunnen berekenen. Het creëren van samenhang en het eenduidig vastleggen van data uit verschillende databronnen loont al snel, berekende CROW.
  • 9 januari – Europese ambtenaren vrezen dat de grote afhankelijkheid van Microsoft de Europese datawetgeving schendt. Dat schrijft Euractiv op basis van inzage in documenten van de Europese Commissie. De Europese privacywaakhond EDPS heeft de Europese Commissie opgeroepen om haar gebruik van Microsoft in lijn te brengen met Europese regelgeving, waaronder de oproep om alternatieven te onderzoeken.
  • 6 januari – Zeventig academici van vijf Nederlandse universiteiten willen hun online samenwerking onafhankelijk van grote techbedrijven regelen en stappen over op een opensourcesysteem. In februari start een tweejarig pilotproject om over te stappen op het Duitse NextCloud, dat is gebaseerd op opensource software. Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma AlgoSoc (Algortithmic Society).
  • 5 januari – Het Japanse ministerie van Digitale Zaken heeft de My Number-kaart in het leven geroepen als nieuwste poging tot het stroomlijnen en digitaliseren van medische gegevens. Het gebruik hiervan gaat echter nog niet zo soepel als gehoopt, schrijft journalist Anoma van der Veere. 

Ai chatter

  • 4 februari – Maar liefst 9 op de 10 IT-leiders is bezorgd over mogelijke beveiligingsriscio’s die veroorzaakt worden door tekortkomingen in GenAI-cybersecuritytools, blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Sophos.
  • 31 januari – Uit een verkennende studie van het RIVM en TNO bleek dat zij in de opmars van Ai de meeste kansen zien op het gebied van efficiëntere werkprocessen en het verbeteren van producten en diensten. Het automatiseren van routinematige taken zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een hogere zelfstandigheid van werknemers en meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.
  • 24 januari – Het nieuwe Algoritmekader biedt een beslishulp voor overheden. De website wordt open ontwikkeld, wat betekent dat iedereen eraan kan bijdragen.
  • 20 januari – Een algoritme dat het OM gebruikt om te voorspellen of jongeren in de criminaliteit belanden is niet betrouwbaar, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid ontdekt. Het wordt jaarlijks ingezet bij tienduizenden jongeren en bij veel jongeren wordt er ten onrechte alarm geslagen, blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
  • 16 januari – Met de nieuwe open-source tool FuzzyAI kunnen organisaties AI-modellen testen op kwetsbaarheden. De werkwijze van de tool kan helpen in het veiliger ontwikkelen en implementeren van Ai binnen organisaties.
  • 14 januari – Nog maar weinig organisaties houden zich bezig met de groeiende milieu-impact veroorzaakt door het toenemende gebruik van generatieve Ai (GenAI), stelt IT-bedrijf Capgemini. Voor veel organisaties is het lastig de precieze milieu-impact van AI-modellen te meten, omdat leveranciers hier niet transparant over zijn. Op de langere termijn kan dit voor organisaties negatieve gevolgen hebben voor het behalen van hun duurzaamheidsdoelen.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid in maart en september 2025 - Schrijf je in!

Vooraanzicht Hotel Oud LondonDit jaar organiseert Stichting Kafkabrigade wederom de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen bijeen in het centraal gelegen Hotel Oud London in Zeist. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag en inbegrepen bij de cursusprijs. Meld je tijdig aan, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Ook de maaltijden zijn inbegrepen in de cursusprijs.

De kwaliteit van de laatste editie werd gemiddeld met een 8,8 beoordeeld. "Bevlogen zijn we in drie dagen meegenomen in de elementen die bepalend zijn voor een goed functionerende I-overheid en hoe deze op elkaar ingrijpen", aldus één van de cursisten.

Dit jaar vinden er twee edities plaats. De voorjaarseditie is op 25, 26 en 27 maart. De najaarseditie van 22 t/m 24 september. De voorjaarseditie is bijna vol, dus schrijf je snel in!

Aanmelden en meer informatie »

Traineeship Gegevensmanagement

De eerste lichting JenV trainees is vorig jaar gestart. Deze toekomstige leiders halen een master in Gegevensmanagement terwijl ze tegelijkertijd bij verschillende JenV-organisaties aan de slag gaan. Stichting Kafkabrigade leverde eerder een bijdrage bij de kick-off van het traineeship Gegevensmanagement en leverde afgelopen maand ook een bijdrage aan het onderwijs van het traineeship van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De eerste lichting trainees kwam bij elkaar in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Aan de hand van concrete voorbeelden werd in dialoog in kaart gebracht wat gegevensuitwisseling vergunt en wat de beperkingen daarvan zijn.

Vacature: Stichting Kafkabrigade zoekt administratief medewerker

Stichting Kafkabrigade is op zoek naar een administratief medewerker. Je houdt de kosten en inkomsten bij in de boekhouding en je speelt een belangrijke rol bij het organiseren van de masterclasses. Daarnaast help je bij het beheren van de agenda, het schrijven van de nieuwsbrief en het up to date houden van ons adresboek.

Je werkt 8 of 12 uur per week, die je naar eigen inzicht kunt verdelen over de week. Maar daarom en omdat je vanuit huis werkt, is het wel belangrijk dat je zelfstartend bent en een proactieve houding hebt. Het salaris is bespreekbaar en per 1 maart 2025 kun je aan de slag. Heb je interesse? Neem contact met ons op via info@kafkabrigade.nl.

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt regelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

Inschrijven nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar:
kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft enkel een onderwerp te bevatten, zoals "inschrijven".

Uitschrijven nieuwsbrief

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van het adres waarop u de nieuwsbrief ontvangt en hoeft enkel een onderwerp te bevatten, zoals "uitschrijven".

 

Overige gegevens

IBAN: NL60 ABNA 0627 8135 50

BIC: ABNANL2A

KvK: 5057 5244

Download huisstijl en logos

Statuten