Contactgegevens

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade

T +31(0)6 1245 8087
info@kafkabrigade.nl

T @kafkabrigade

L linkedin.com/company/kafkabrigade

Nieuwsbrief

De Kafkabrigade Nieuwsbrief verschijnt onregelmatig om je op de hoogte te houden van onze onderzoeken, publicaties en de resultaten van onze innovaties. Hier kun je jezelf aan- en afmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast kun je hier alle eerder verzonden nieuwsbrieven terugvinden.

Hieronder ziet u Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade mei 2024

Stichting Kafkabrigade Nieuwsbrief Nieuwsbrief Stichting Kafkabrigade mei 2024

Beste lezer,

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

Is de masterclass Volwassen Digitale Overheid wat voor jou? Wil je een kans om alvast kennis te maken met andere geïnteresseerde en potentiële cursisten? Of heb je zin om nog eens met oud-cursisten bij elkaar te komen en de nieuwste ontwikkelingen door te spreken? Neem dan deel aan de Preünie & Reünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid!

Op dinsdagavond 3 september van 19:00 tot 21:00 vindt de bijeenkomst plaats, via Zoom. Het thema wordt later bekend gemaakt, maar aanmelden is al mogelijk door een mail te sturen naar joris@kafkabrigade.nl.

Of schrijf je natuurlijk direct in voor de masterclass!

Nieuwsselectie van mei

  • 30 mei - Zowel overheidsorganisaties als derden kunnen meedoen aan het experiment BRP dataminimalisatie. Gedurende vier jaar wordt getoetst of afnemers beter kunnen werken met afgeleide gegevens, zoals "meerderjarig" in plaats van "geboortedatum". In 2019 benoemde Stichting Kafkabrigade mogelijkheden (paragaaf 6.2.9) om hiermee ook de regeldruk te verlagen.
  • 29 mei - Wat voor gevolgen heeft een opschuiving naar rechts in het Europees parlement voor het digitale Europese beleid? En hoe denken Nederlandse Europarlementariërs hierover?
  • 21 mei - Volgend jaar treden de eerste nieuwe Europese regels op het gebied van AI in werking. Aan het begin van 2025 zijn dat de regels die gericht zijn op toepassingen met een hoog risico, en in de zomer de regels met betrekking tot generatieve AI. Het grootste gedeelte van de voorschriften volgt midden 2026 (AG Connect).
  • 17 mei - Hoe de strijd tegen rijden onder invloed werd gewonnen? Instituties.
  • 15 mei - Een Duitse lobbygroep van werkgeversorganisaties, opent een tijdelijk museum over de ''Duitse Bureaucratische Republiek''. Met het museum wil het INSM op een ludieke manier aandacht vragen voor de beruchte en complexe regelgeving in Duitsland (NPO Radio 1). De lobbygroep lijkt te pleiten voor een nachtwakerstaat.
  • 13 mei - De EU wil data gebruiken voor de groene transitie. Daarbij kwalificeert het data als een infrastructuur. Europese wetgeving schiet daarbij echter tekort. Charlotte Ducuing legt in een paper uit wat daaraan gedaan kan worden.
  • 13 mei - AI-systemen zijn zo goed of zo slecht als de gegevens waarmee ze werken. Data governance speelt een sleutelrol in het garanderen van de degelijkheid van die gegevens. Dat is dan ook één van de redenen waarom data governance voorrang dient te krijgen boven het werken met kunstmatige intelligentie.
  • 13 mei - De gemeente Groningen loopt volgens haar ethische commissie te hard van stapel met de inzet van generatieve AI. Als onderdeel van de modernisering van de bedrijfsvoering, onderzoekt de gemeente of Microsoft’s Copilot een integraal onderdeel kan worden in de Office-applicaties die zij gebruiken. Dat biedt mogelijkheden, maar er zitten ook haken en ogen aan. De gemeente zit nog in verkennende fase, maar ondertussen worden er al stappen gezet in de uitvoering. Dat botst met sommige van hun publieke waarden (iBestuur).
  • 9 mei - Het oprichten van data commons is misschien wel noodzakelijk voor data om het algemeen belang te kunnen dienen. Generatieve AI kan daarbij helpen, maar ook een obstakel vormen.
  • 6 mei - Nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van AI, worden de risico's daarvan ook groter. Een rapport van de OECD verheldert definities op dit gebied, wat immers essentieel is voor het in kaart brengen en managen van dergelijke risico's.
  • 2 mei - De modernisering van de ICT bij de Belastingdienst gaat nog een aantal jaar in beslag nemen: de computersystemen zouden vanaf 2027 nieuwe beleidswijzigingen aan moeten kunnen. Achterstallig onderhoud is op dit moment de grootste belemmering voor de implementatie van nieuw beleid (iBestuur).
  • 1 mei - Kwatumtechnologie heeft potentie, maar brengt ook risico's met zich mee. Ontwikkelaars en regelgevers zullen daarom afwegingen moeten maken. Jane Bambauer legt in een rapport uit op welke gebieden dat waarschijnlijk zal moeten gebeuren.
  • 1 mei - Het boek Digitalization in Practice laat zien hoe digitalisering op een fundamentele wijze de relatie tussen staat en burger verandert. Volwassen digitale overheid deed dat twee jaar geleden ook al.
  • 1 mei - In een blogpost op iBestuur vertelt Nathan Ducastel, directeur bij VNG Realisatie, dat informatievoorziening cruciaal is voor de dienstverlening van gemeentes. Daarbij legt hij uit waarom het informatielandschap van de overheid op dit moment tekortschiet en wat kan helpen dit op te lossen.
  • 1 mei - Op 25 juni 2024 is de Dag van de Toekomstige Registraties. Tijdens lezingen en workshops komt aan bod wat er moet gebeuren om de registers van De Digitale Overheid te bouwen en hoe deze verschillen van de huidige. Interessant voor zowel techneuten als beleidsmakers, juristen en bestuurders.
  • 1 mei - Aangezien data vandaag de dag de drijvende kracht is achter besluitvorming, is het van belang dat deze publiek toegankelijk is, en blijft. Stefaan Verhulst stelt in een artikel de bedreigingen op dit gebied aan de orde.
  • 30 april - Volgens Aram Sinnreich and Jesse Gilbert is er bij data altijd sprake van 'a secret life'. In hun boek The Secret Life of Data zetten zij daarom de verrassende manieren uiteen hoe data surveillance, AI, en de alomtegenwoordigheid van algoritmes onze samenleving beinvloeden.
  • 30 april - Data heeft ertoe geleid dat onderzoek op het gebied van criminaliteit de laatste jaren omvangrijk is geworden. Er is echter een gebrek aan kennis over hoe men deze data kan interpreteren en hoe ermee om dient worden gegaan. Laura Huey and David Buil-Gil doen een poging om dit gat op te vullen met hun geredigeerde The Crime Data Handbook.
  • 30 april - Het Entry/Exit System is een omvangrijk Europees IT-project dat moet helpen bij het terugdringen van derdelanders die langer in Europa verblijven dan toegestaan is. Eind dit jaar moet het systeen gereed zijn. De kans is echter groot dat het project vertraging oploopt, onder andere door een tekort aan IT-specialisten.
  • 29 april - Rusland heeft Wikipedia vervangen door Ruwiki, en daarbij informatie die de Russische overheid in kwaad daglicht kan plaatsen, weggelaten. Wikipedia zélf is niet meer toegankelijk (404 Media).
  • 26 april - Voor het eerst hebben IJslanders digitaal hun stem voor de presidentsverkiezingen kunnen uitbrengen. Dit verliep echter niet vlekkeloos: sommigen gaven daarbij zichzelf, zonder dat ze het doorhadden, per abuis op als kandidaat voor het presidentschap. Dit benadrukt het belang van een goede content design.
  • 25 april - Zaken zoals open source software kunnen worden beschouwd als digitale gemeenschapsgoederen, welke kunnen helpen bij de implementatie van publieke waarden in digitale systemen. Tijdens het evenement Bouwen aan Digitale Gemeenschapsgoederen werd de noodzaak aan dergelijke goederen benadrukt. Verschillende experts op dit gebied kwamen samen voor een gesprek, waarbij ook het publiek betrokken werd. Van de dag is een uitgebreid verslag gepubliceerd.
  • 4 april - In een wetenschappelijk artikel stelt Daniel J. Solove, een academicus op het gebied van privacyrecht, dat in de meeste gevallen dat men 'akkoord gaat' met de algemene voorwaarden, er geen toestemming wordt gegeven zoals we dat eigenlijk bedoelen. Eerder is er sprake van murky consent. Hij pleit daarom voor een nieuwe aanpak.
  • 2 april - Don Norman legt in zijn nieuwe boek Design for a Better World uit hoe onder andere technologie en design kan helpen bij het oplossen van problemen zoals de klimaatcrises.

AI chatter:

Masterclass Volwassen Digitale Overheid september 2024 - Schrijf je in!

Hotel OranjeoordVan 23 tot en met 25 september 2024 organiseert Stichting Kafkabrigade weer de masterclass "Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal". Gedurende drie dagen bespreken we de digitalisering van de overheid vanuit de vijf perspectieven van de Landkaart Volwassen Digitale Overheid: regels, technologie, beginselen, besluitvormingsproces en natuurlijk de handelingssituatie van de burger.

We komen wederom bijeen in het centraal gelegen Hotel Oranjeoord, in de bosrijke omgeving van de Veluwe. Voor ontbijt, lunch en diner wordt gezorgd. Overnachten is mogelijk op de eerste en tweede cursusdag en inbegrepen bij de cursusprijs. Meld je wel tijdig aan, want kamers zijn afhankelijk van beschikbaarheid. Ook de maaltijden zijn inbegrepen in de cursusprijs.

Deelnemers aan de eerdere edities waren erg enthousiast. Zij beoordelen de kwaliteit overall met een 8,4. "Een must voor alle professionals die actief zijn in het vormgeven van de digitale inrichting van de overheid", aldus één van de deelnemers. Schrijf je in!

Aanmelden en meer informatie »

Stichting Kafkabrigade

Stichting Kafkabrigade is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie opgericht om onnodige en disfunctionele bureaucratie op te sporen en aan te pakken.

Contact

Stichting Kafkabrigade
T  +316 12 45 80 87
E  info@kafkabrigade.nl
W  kafkabrigade.nl
T  @kafkabrigade

Voeg ons toe aan uw adresboek

Nieuwsbrief

Deze nieuwsbrief verschijnt onregelmatig om je te attenderen op nieuws en projecten van Stichting Kafkabrigade.

Op de site vind je meer over de nieuwsbrief.

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van en hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar: kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft geen onderwerp of inhoud te bevatten.

Inschrijven nieuwsbrief

U kunt zich inschrijven door een email te sturen naar:
kb-subscribe@nb.kafkabrigade.nl. Deze mail hoeft enkel een onderwerp te bevatten, zoals "inschrijven".

Uitschrijven nieuwsbrief

Het is niet onze bedoeling om u lastig te vallen met ongewenste mail. U kunt uzelf afmelden door een mail te sturen naar kb-unsubscribe@nb.kafkabrigade.nl. De mail dient verzonden te worden van het adres waarop u de nieuwsbrief ontvangt en hoeft enkel een onderwerp te bevatten, zoals "uitschrijven".

 

Overige gegevens

IBAN: NL60 ABNA 0627 8135 50

BIC: ABNANL2A

KvK: 5057 5244

Download huisstijl en logos

Statuten