De Kafkabrigade doet onderzoek volgens de Kafkamethode. Dit is een methodiek die enerzijds een complex probleem begrijpelijk en concreet maakt. We doen dit door een casus te selecteren die exemplarisch is voor een groep van problemen. Aan de hand van deze casus maken we zichtbaar wat het probleem is. Door de representativiteit van het probleem te bepalen, maken we zichtbaar hoe groot dit probleem is. Anderzijds is de Kafkamethode een manier om verschillende organisaties te mobiliseren rond het aanpakken van een probleem.
De Kafkabrigade is op de eerste plaats een onderzoeksorganisatie, die probeert te ontdekken hoe het komt dat organisaties soms uit het oog verliezen waarvoor ze zijn opgericht en hoe het kan dat de optelsom van goedbedoelde acties toch uitpakt op een manier die niemand heeft gewild. Goed zicht op het probleem is een vereiste voor een structurele aanpak van problemen.
Tegelijk is de Kafkabrigade geen organisatie die alleen een rapport oplevert. Het gaat erom dat de mensen die nodig zijn om het probleem aan te pakken, het probleem ook zien en gemotiveerd raken om problemen op te lossen. We mobiliseren de actie die nodig is om het probleem ook aan te pakken. Dat noemen we actie-onderzoek.