Rapporten en onderzoeken

Belasting onbekend: Ervaringen van burgers met heffingskortingen laten zien hoe interferenties van fiscale regels leiden tot onduidelijkheid en onzekerheid over het inkomen.

18 oktober 2024: Belasting onbekend: Ervaringen van burgers met heffingskortingen laten zien hoe interferenties van fiscale regels leiden tot onduidelijkheid en onzekerheid over het inkomen.

In dit onderzoek - in opdracht van de Belastingdienst - staat centraal hoe regels interfereren. Dit kan gevolgen hebben voor de doelstellingen van die regels zelf en dit kan ook ingrijpen op algemeen geaccepteerde rechtsbeginselen, zoals de beginselen van behoorlijk bestuur. Bij twee voorbeelden van interferenties zijn de ervaringen van burgers uitgewerkt in tien casusbeschrijvingen. Vanuit het burgerperspectief is ontrafeld hoe de eisen en regels van verschillende organisaties samenkomen.

In beide gevallen komt naar voren dat burgers een informatieprobleem hebben. Zekerheid en voorspelbaarheid - zoals: hoeveel belasting ga ik aan het eind van het jaar betalen? - zijn kernwaarden voor iedereen. Bij de gratie van die stabiliteit en voorspelbaarheid kun je je bestaan inrichten, kun je anticiperen en regie verkrijgen op je eigen leven. Maar een belangrijk gevolg van de interferenties is onvoorspelbaarheid en onzekerheid.

Nieuw gegevensverkeer, hoe gaat dat in de praktijk?

5 september 2024: Nieuw gegevensverkeer, hoe gaat dat in de praktijk?

In de eerste editie van de Staat van de Uitvoering is gesignaleerd dat publieke dienstverleners veel problemen ervaren met het delen van gegevens. Stichting Kafkabrigade voerde een knelpuntenanalyse uit naar ‘nieuw gegevensverkeer’: de koppeling, uitwisseling en/of het gebruik van gegevens voor een ander doel. Het rapport laat zien waardoor het gegevensverkeer moeizaam verloopt en geeft handvatten voor een constructiever gesprek over gegevens.

Masterclass: Volwassen Digitale Overheid met de Burger Centraal

Kafka Academy

Kafka Academy

Een driedaagse masterclass leert je de kernconcepten op het snijvlak tussen digitale technologie en behoorlijk bestuur. In dialoog leer je casus analyseren en je een oordeel te vormen. En je leert nadenken over hoe toegankelijkheid, redelijkheid en andere publieke waarden vorm kunnen krijgen in de nieuwe context die de digitale transformatie schept. Hoe kunnen we optimaliseren op zowel een effectieve en rechtvaardige uitvoering, naast ook efficiëntie. Een masterclass over misschien wel de grootste kans voor de publieke sector op dit moment.