Differentiëren

Het eenvoudig of overbodig maken van een deel van de aanvragen door onderscheid te maken tussen complexe of risicovolle aanvragen en eenvoudige aanvragen, zoals door het bieden van een modelaanvraag of erkende maatregel waarbij goedkeuring zeker is.

Niet elke aanvraag - voor een vergunning, dienst of subsidie - is hetzelfde. Dit maakt het mogelijk om categorieën te maken en voor eenvoudiger aanvragen ook een eenvoudiger procedure te maken. Zo kost het minder tijd voor de burger en minder tijd voor de overheid. Dit geldt overigens ook voor de propotionaliteit bij handhaving en verantwoording van een subsidie bijvoorbeeld. ICT maakt het mogelijk om aan de hand van één of twee vragen de aanvragen naar de juiste procedure te leiden, of om onderdelen van een zo compleet mogelijke procedure over te slaan aan de hand van eerdere antwoorden. 

Een voorbeeld

Veel evenementen worden elk jaar georganiseerd. In de meeste gemeenten betekent dit elk jaar een vergunning aanvragen, met elk jaar dezelfde gegevens en vaak grotendeels dezelfde indieningsvereisten. Een mogelijke oplossing kan zijn om jaarlijkse evenementen, waarvoor geen hulpdiensten nodig zijn een doorlopende vergunning te geven. Bij jaarlijkse evenementen waarbij een veiligheidsrisico is ten minste de gegevens van het jaar daarvoor te hergebruiken. En alleen de overige evenementen een complete aanvraag te laten doorlopen. Dit geeft ook de gemeentelijke dienst de kans om meer tijd te besteden aan risicovolle evenementen. Bijvoorbeeld door er daadwerkelijk heen te gaan in plaats van een beoordeling vanaf papier.

Het eenvoudig of overbodig maken van een deel van de aanvragen door onderscheid te maken tussen complexe of risicovolle aanvragen en eenvoudige aanvragen, zoals door het bieden van een modelaanvraag of erkende maatregel waarbij goedkeuring zeker is.Differentiëren is met name belangrijk voor de reductie van administratieve lasten, omdat het politiek niet omstreden hoeft te zijn. In veel gevallen is het al zo dat er in principe sprake is van proportionaliteit, maar is die niet altijd terug te zien in de formulieren. Tegelijkertijd is differentiëren ook een uitgelezen manier om creatief na te denken over de vraag welke gevallen het aanleveren van gegevens nu werkelijk een publieke waarde dient.