Groningen schrapt regels met Ontregelrechtbank
Tijdens de zogenaamde ontregelrechtbank pakt de gemeente Groningen de interne bureaucratie aan.
Op maandag 5 oktober introduceerde de gemeente Groningen een geheel nieuwe methode voor het verminderen van regeldruk. Geïnspireerd op de Amerikaanse juryrechtspraak organiseerde de gemeente een ontregelrechtbank. In twee sessies van een uur werden de twee meest hinderlijke interne regels in het beklaagdenbankje gedaagd.
De ontregelrechtbank werkt volgens het Amerikaanse juryrechtspraaksysteem. Aanklagers van de gemeente Groningen pleiten tegen regels voor een jury. Deze jury geeft advies waarna de gemeentesecretaris als rechter een oordeel kan vellen. De ontregelrechtbank behandelt interne regels. Regels die door medewerkers worden ervaren als disfunctioneel staan ter discussie.
In de afgelopen periode is er een inventarisatie gedaan naar disfunctionele regels. De projectleider regeldrukvermindering van de gemeente Groningen, Gerrit Urban, zegt: “tijdens deze ontregelrechtbank staan de parafencultuur en de declaratieroute in het beklaagdenbankje.” Een medewerker van de afdeling HRM verdedigt de regels die ter discussie staan. Juristen treden op als strafpleiters. Een jury van in 7 medewerkers geeft advies. De gemeentesecretaris fungeert als rechter.
Het idee van de ontregelrechtbank komt voort uit een experiment dat tijdens de vierde editie van Serious Ambtenaar ontworpen is. Omdat dit experiment maar twee dagen mocht duren was er toen te weinig tijd om de ontregelrechtbank uit te voeren. Het is goed om te zien dat de gemeente het initiatief zelf heeft opgepakt en doorgezet.
De ontregelrechtbank stelt organisaties in staat om medewerkers op een speelse manier bewust te maken van het belang van regeldrukvermindering. Het geeft organisaties inzicht in waar medewerkers tegenaan lopen in hun dagelijks werk. De organisatie krijgt de kans om op korte termijn interne regeldruk te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat minder regeldruk leidt tot meer beroepstrots bij medewerkers.
En het resultaat? Gerrit Urban stelt: “de ontregelrechtbank was een groot succes. Je merkt dat medewerkers hier enthousiast van worden. Op den duur kunnen we hopelijk aan de slag met een ontregelrechtbank voor externe regels.” En hoe staat het nu met de parafencultuur en de declaratieroute? Hierover doet de gemeentesecretaris over een week een uitspraak.